Samsun Kaz Pilavı (Asması) Nasıl Yapılır?

Tirit, Kaz Pilavı, Kaz Asması

Muhteşem görünen bu Kaz Pilavı (Tirit) tadını damakta bırakıyor..

Samsun yöresine ait olan kaz asması nedir ve nasıl yapılır?

Bu yemeğin birden fazla adı vardır; Tirit, Kaz Pilavı, Kaz Asması… Kaz Pilavı (Asması) Samsun’a özgü bir pilavdır. Kaz etinin haşlanmasıyla elde edilen su ile pişiriliyor ve kaz eti parçalarıyla servis ediliyor.

Peki Kaz Pilavı Nasıl Yapılır? – Kaz Pilavı Tarifi

Samsun’a ait en güzel sohbet ve muhabbet yemeklerinden biridir kaz pilavı (asması) .Gecelerde toplanılır muhabbetler koyulaşır.

Bir taraftan kaz hazırlanır, bir taraftan saz ve söz. Tıpkı sıra geceleri gibi koyu bir muhabbet başlar ta ki kaz yenmeye hazır oluncaya kadar. Şimdi bir bakalım kaz asma nasıl yapılıyor;

Kaz kesilir. Kuru olarak yolunur.(Derinin zedelenmemesi ve yağın dışarı akmaması için)içi temizlemeden mevsim kışsa dışarıda, soğuk değilse buzdolabına konularak yağın donması sağlanır. Donan kaz dıştan kepekle yıkanır ve içi çıkarılarak temizlenir. İçi dışı tuzlanarak suyunun akması için bir yerde asılı bekletilir.Artık kaz pişirmeye hazır hale getirilmiş demektir.

Evlerde bulunan bacalarda özel delikler vardır. Buraya kaz boynundan asılı vaziyette yerleştirilir. Ocak çaprazlama odunların çatılması ile tutuşturulur. Her tarafın iyice pişirilmesi için arada döndürülür. Akan yağların toplanması için tepside yerleştirilebilir. Kor haline gelen ateşin etkisiyle kaz iyice pişer kazın rengi kırmızılaşır ve derisi çıtır çıtır olur. Artık kaz pişmiş demektir. Tepside toplanan yağlar üzerine sürülür.Kalan yağlar iyice yakılarak daha sonra kullanılabilir. Pişen kaz parçalanarak yenir. Kaz asmanın en lezzetli yenilmesi pişirilecek bulgur pilavının üzerine etlerin dökülmesi ve yufka ekmeği ile yenmesidir.

Kaz asması ilimizin özel olarak kaz beslenen köylerinde kış aylarında sohbet ve davet yemeklerinin başında gelir.

Uzun kış gecelerinde Kaz tiriti yemek için özellikle Havza’ya gidilebilir. Görüntüler bile işte kaz asma ancak bu kadar güzel olabilir dedirtiyor insana…

  1. Henüz yorum yapılmamış.
  1. No trackbacks yet.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter picture

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

Takip Et

Her yeni yazı için posta kutunuza gönderim alın.

%d blogcu bunu beğendi: